Bemutatkozás

Hirtelen légzés, vagy keringésleállás minden életkorban előfordulhat. Jellemző, hogy váratlanul következik be és kellő felkészültség nélkül végzetes lehet.

Csecsemőkorban a hirtelen halál tényezői leggyakrabban a következők:

    • bölcsőhalál
    • baleset ( legtöbbször: fulladás)
    • idegenkezűség ( csecsemőgyilkosság )
Ez utóbbi tényező az igazságügyi orvostan illetékességi körébe tartozik. A továbbiakban e kérdéssel nem foglalkozunk.

Ami a bölcsőhalál, valamint a csecsemőkori balesetek okozta életveszély kérdését illeti, ma már a megelőzés hathatós lehetőségeivel rendelkezünk.

E lehetőségek figyelembe vételével dolgoztam ki munkatársaimmal az első hazai megelőző programot. A Program azóta széles körben vált ismertté hazánkban (esetenként határainkon túl is).

Miután orvosi tevékenységről van szó, a köznapi értelemben vett reklám kívül esik gyakorlatunk körén. Érthető ezért - és ennek az aggódó szülők mind gyakrabban adnak hangot -, hogy munkánkat bizonyos mértékű információs vákuum veszi körül. Ez egyrészt gátolja a hozzáférhetőséget, másrészt esetenként teret enged ellenőrizhetetlen adatok, nem egyszer zavart keltő tévedések terjedésének a bölcsőhalált ill. annak megelőzését illetően.

E nehézségeket több oldalról igyekszünk feloldani. E honlap megnyitásával az a célunk, hogy ilyen módon is hozzáférhetővé tegyük munkánkat ill. a bölcsőhalálra vonatkozó közhasznú ismereteket szülők és szakemberek számára egyaránt.  

Dr. Szántó Imre

Budapest 2001 április